Ιστορία

Ο Αθλητικός Σύλλογος Αμαλιάδας Κόροιβος ιδρύθηκε στα 1982. Πηγή έμπνευσης για το όνομα του συλλόγου είναι ο Κόροιβος ο Ηλείος, μάγειρος και φούρναρης στο επάγγελμα, ο οποίος στα 776 π. Χ., στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, ήταν ο πρώτος αθλητής που κέρδισε τον αγώνα δρόμου ενός σταδίου, στο μοναδικό αγώνισμα στίβου που διεξαγόταν στις πρώτες 13 Ολυμπιάδες. Την ίδια χρονιά, το 1982, ο Μάρκος Μπεμπλιδάκης, ο Γεώργιος Τσίτσος κι ο Ανδρέας Καβουρίνος ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ίδρυση του τμήματος μπάσκετ, το οποίο, βέβαια, ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος σε επίσημες διοργανώσεις την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η πορεία ήταν ανοδική. Τη σεζόν 1991-1992 κατεγράφη η παρθενική συμμετοχή σε εθνική κατηγορία (Γ’ Εθνική). Η ομάδα υποβιβάστηκε κι επανήλθε στη Γ’ Εθνική την περίοδο 1999-2000 και πάλι για μία χρονιά. Η καθιέρωση στις εθνικές κατηγορίες επετεύχθη ουσιαστικά στα νεότερα χρόνια, μετά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος της ΕΣΚΑ-Η στα 2008 και το νέο προβιβασμό στη Γ’ Εθνική. Τη σεζόν 2008-2009 η ομάδα τερμάτισε στην 7η θέση του 1ου νότιου Ομίλου, ενώ την επόμενη χρονιά (2009-2010) πέτυχε την άνοδο στη Β’ Εθνική, καθώς κατέλαβε τη 2η θέση στον Όμιλο. Εν τέλει, τη σεζόν 2010-2011 αγωνίστηκε στην Α2, με δεδομένο πως εξαγόρασε τη θέση της Ξάνθης στην κατηγορία.

Ο Κόροιβος, έτσι, πρώτη φορά πήρε μέρος στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, αλλά η παραμονή του σε αυτή ήταν σύντομη σε χρονική διάρκεια. Παρόλα αυτά, η ομάδα βρέθηκε ξανά στην Α2 τη σεζόν 2012-2013, όταν και κατετάγη στην 4η θέση του Πρωταθλήματος. Η επόμενη χρονιά (2013-2014), υπήρξε η πλέον σημαντική στην ιστορία του συλλόγου μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθώς, με ρεκόρ 22 νίκες και 4 ήττες, ο Κόροιβος κατέκτησε τη 2η θέση και μαζί την άνοδο, για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α1 κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, που «σφραγίστηκε» χάρη στη νίκη με σκορ 58-57 επί της Καβάλας στο Δ.Κ.Γ. Ήλιδας στις 3 Μαΐου 2014.

Έκτοτε η ομάδα μας λαμβάνει μέρος στην Α1 και, μάλιστα, στην παρθενική της συμμετοχή (2014-2015) κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα Play Off του Πρωταθλήματος. Ο Κόροιβος έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να καθιερωθεί στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ και την αγωνιστική περίοδο 2017-2018 αγωνίζεται για τέταρτη διαδοχική χρονιά στη STOIXIMAN.GR Basket League.

Με τη θερμή στήριξη όλης της Ηλείας, την οποία εκπροσωπεί στο υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ, χορηγών και φιλάθλων, με γεμάτο το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ήλιδας σε κάθε αγώνα και μία ενωμένη παρέα ανθρώπων στη διοίκηση, ο Κόροιβος έχει πετύχει ήδη να κερδίσει την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό του μπασκετικού κοινού όλης της Ελλάδας. Για τα ήθη και τα ιδανικά που πρεσβεύει, όπως και την αγωνιστική φιλοσοφία, χάρη στην οποία η προσπάθεια αυτής της ομάδας έχει αποκτήσει ξεχωριστό χαρακτήρα στο μπασκετικό στερέωμα.